Pretraži ovaj blog

11 rujna, 2010

Rujan

Svojevremeno sam u Modroj lasti ilustrirao tekstove koji su objašnjavali hrvatske nazive za mjesece. Počelo je upravo rujnonom ...

Ime „rujan“ dolazi od naziva za jelenje glasanje pred parenje - rujanje. U češkom jeziku hrvatski listopad nosi naziv říjen. Starije ime mjeseca rujna u nekim hrvatskim krajevima bilo je: malomešnjak (po blagdanu Male Gospe, 8. rujna), rujen, jesenščak.

Latinsko je ime ovog mjeseca september, a dolazi od septem (sedmi mjesec), što je bilo njegovo mjesto u rimskom kalendaru.

To je mjesec parenja mnogih životinja, po čemu su ga zapamtili naši slavenski preci, davši mu ime po njihovoj rici (u poljskome i ukrajinskome je “ruja” doba parenja). Neispravna je pučka etimologija koja naziv rujna pripisuje jesenskom rumenilu lišća.

“Rujan” je u hrvatskome staroslavenskoga i praslavenskog podrijetla, poimeničeni praslavenski glagolski pridjev “rju’n’’” (staroslavenski “rujan”), od glagola “rjuti” (rukati, rikati, ručati) s prijevojnim prvim licem “revo(n)” (revem) odakle je prezentska osnova prenesena i u infinitiv (revati), usp. u češkome “zár(ž)í” (rujan). Po Skoku odatle u bosanskome vol Rudonja (rukač), ali rudonja može biti i rudlav, rudan, dakle kovrčav. Indoevropski je korijen “*reu-”, vjerojatno onomatopeja, usp. u sanskrtu “rauti” (zavija), u grčkome “oryomai” (zavijam), u latinskome “rumor” (buka) s pridjevima “ravus” i “raucus” (promukao, u hrvatskome vezan s “mukati”).

2 komentara:

Irena kaže...

Za mene je mjesec rujan također mjesec u kojem sam promukla jer kad počne nastava svi nastavnici uglavnom promuknu. Bilo bi mi bolje da sam se rodila kao srna.

Anonimno kaže...

Pozdrav,

gdje se može kupiti stripove sa Zlatkom? U nekoj strip knjižari ili izravno od vas?