Pretraži ovaj blog

26 listopada, 2009

Erotika humor

S Arsenom sam surađivao više puta, no do ovoga je došlo na poticaj Pere Kvesića, koji je tada bio urednik lista Erotika humor. Ideja je bila raditi priloge za taj list, a kasnije od toga napraviti knjigu. Zabavno i korisno.
Erotika humor je isprva izlazila na malom formatu, nacrtao sam tamo neke stvari, ali kako nikad nisam bio karikaturist, nekako se nije uklapalo. Napravio sam i stripić po jednoj Perinoj priči i nazvao ga «Zlatka i Jack Trbosjek» (nije tu baš bilo neke erotike).

Kad je Erotika humor prešla na a4 format krenulo je ovo s Arsenom.
«S nogu» je bila prva.
Predvidio sam mjesto za pjesmu, ali objavljeno je s izrezanom ilustracijom. Razlog nije bila cenzura – Peri se valjda crtež toliko svidio da ga je u istom broju koristio dva put. Drugi put cijeli, uz neke sasvim drugi tekst. Ok, rekao sam mu da to više ne radi bez pitanja, osim toga ja to radim inspiriran Arsenovim pjesmama a ne za neke druge, vulgarne tekstove. Taj tekst, iako možda duhovit, nije za objavljivanje na ovom blogu. Evo kako spektakularno izgleda original –

Išlo je to oko pola godine, neke su slike opet bile malo odrezane, grafički se iživljavo s fontovima i naslovima - tek su nabavili neki kompjutor.


A onda je list ukinut. Došao je rat, a i promijenila se klima. Osim globalnog zatopljenja, kao da je erotika postala nepoćudna, a i nikom tada nije bilo do takvog humora.
Tada nisam razmišljao o tome jesu li ove pjesme i crteži bili humor, odnosno je li to bilo smiješno. Danas mi je njihova istinitost podjednako i smiješna i tužna.
Knjigu smo onda ostavili za bolja vremena.
Možda nakon ove recesije, vjerojatno nikad.

4 komentara:

Anonimno kaže...

zao mi je da nisam vidjela niti jedan broj no combi dedic kvesic zimonic (lav ribe ribe) cini mi se strava, uostalom dedic je bio pojam u pjesnistvu kvesic u komendiji (kazalistu) zimonic u stripu i animaciji...

TRostruka kreativna bomba...

Steta.

Damir Steinfl kaže...

Otprilike u to vrijeme smo imali kučicu u "gornjem parku" ispod Nove ceste. Jedan tadašnji prijatelj, a sadašnji sitni kriminalac u bijegu u kučicu je donio čitavu zbirku ujkovih Erotika (tako ga je zvao - ujko, brata svoje krhke i psihički nestabilne majke)tako da me ovi radovi vraćaju u bezbrižne osnovnoškolske dane. Zahvaljujući tom poduzetnom momku djelomično sam upoznat sa ovim djelom Vašeg bogatog opusa.
Usput možda je zanimljivo da nisam bio pretplaćen na Lastu tako da su baš ovi i radovi iz Patka prvi među onima koje sam vidio.
Najbolja mi je crnokosa Zlatka, malo podsjeća na ženu leptiricu iz stripa Đorđa Milovića koji je otprilike u isto vrijeme objavljen u Patku (vidi Patak br. 14.iz 1989. god.).
Nadam se da će te i dalje svojim bravurozno izvedenim crtežima razveseljavati čitatelje diljem svijeta.
Želim Vam puno uspjeha u daljnjem radu.

Z kaže...

Je, idem do 30 postova, pa što bude.
A i pokušavam stalno ne napominjat da svaki ženski lik kojeg sam nacrtao nije Zlatka.

Damir Steinfl kaže...

Namjerno sam napisao Zlatka. Djevojke bijele kose djeluju kao Zlatka ova sa crnom baš i ne...
Mislim da će ljudima dosaditi fejsbuk. Ondje treba stavljati samo nekakve obavijesti i to je to.
Umjesto želja i pozdrava napišeš obavjest za novi post na memoarima i pokušaš ljude usmjeriti sa fejsa na blog.
Ja sam to danas pokušao ali izgleda da u tome nisam uspio.