Pretraži ovaj blog

14 listopada, 2009

Golub mira

U mome vinkovačkom arhivu pronašao sam dva slična crteža.
Prvi je nastao u Novom sadu. Bio sam tamo u posjeti drugu iz vojske, krajem sedamdesetih. Rastislav Durman je pisao razne stvari, uglavnom humoristične, a u listu Osmeh je objavljivao neke fore u svezi s životinjama. Dok smo pijuckali kavu zamolio me da nešto od toga odmah ilustriram za idući broj. Našarao sam ono što mi je prvo palo na pamet. Uz «Danas je golub mira - ptica selica» napravio sam goluba koji proždire maslinovu grančicu, a istovremeno serucka. Nije imalo veze s pticama selicama, ali nema veze, objavili su.


Par godina kasnije dobio sam u Fokusu tekst «Ratovanje mirovnim idejama» u svezi ratova na srednjem istoku. Iskoristio sam onu ideju, ali je i «oplemenio». Kao na plakatu, golub je ovdje manje proždrljiv, radi bolje dramaturgije. Kad se slika čita - gore je sve u redu, ali pogled prema dolje otkriva sraćku, a u njoj bombe.


Dok ovo pišem vani je hladno a na prozoru golubica pokušava ugrijati dva tek izlegla ptića. Napravila je to gnijezdo dok me nije bilo u Vinkovcima, a sad ga ne mogu rasturit dok ova dvojica ne ojačaju (ipak je ovo četvrti kat). Jučer me susjed zaustavio i grdio zbog toga – njegovi su prozori ispod mojih, a golublja porodica ih stalno zaserava.
I što da mu kažem? Golubi su bolji od granata iz Mirkovaca? Nikad mira na tom svijetu…

Broj komentara: 5:

Unknown kaže...

Pa to je prozor u Vinkovcima?
Vrati nam se, Zima!!!

Anonimno kaže...

hahahah. sjajno. pogotovo ovaj dramatični...

damir kaže...

Ptiće ostavi na miru.
Ako naiđeš na propucan prozor imaš sumljivca.

Anonimno kaže...

reci susjedu da bude sretan sto mu se golubici proseravaju na prozor jer bi bilo puno gore da se radi o ljudima...

uostalom j ebes takog ptica koji nemre svoje perje nositi.

Z kaže...

Hvala na savjetima. Zapisat ću.
Ako najdem susjeda na facebooku, sve ću mu reć.