Pretraži ovaj blog

29 listopada, 2009

Kontrapunkt

U ljeto 1975. godine ilustrirao sam prvu knjigu. Imao sam za to samo tri dana. Uspio sam napraviti 20 ilustracija plus naslovnicu - sedam po danu. Taj rekord nikad nisam nadmašio. Honorar je bio 100 primjeraka knjige, djelio sam je šakom i kapom.

Ana Vuković-Nana bila je tada mlada ambiciozna vinkovačka pjesnikinja. Skupljala je lovu za svoju prvu knjigu u samostalnom izdanju. U jednoj firmi su joj rekli da će joj dat svu lovu koju još treba, ali pod uvjetom da knjiga bude ilustrirana. Došla je k meni s molbom da joj pomognem, a džentlmen uvijek pomaže ženama u nevolji.

Otišao sam s njom i kod nekog književnika koji joj je pisao recenziju. Tip je rekao da su pjesme dobre ali ludo otkačene. Predložio je da naslov knjige bude "Luda poezi". Ovo "poezi" je izgovorio sa jakim francuskim naglaskom.
No Nana se nije dala krstit - tko bi ju ozbiljno shvatio s takvom knjigom. Zato se to zove "Kontrapunkt vis a vis sebe samih". To fakat ima težinu.

Meni je naslov bio predugačak pa sam na naslovnici istaknuo Kontrapunkt, a Nana je, očigledno, u tiskari tražila da ilustraciju na naslovnici smanje na veličinu poštanske marke... A i taj rok od tri dana... to mi je u panici smestila. No bio je to dobar izazov.
Tako sam još u srednjoj školi imao štampanu knjigu sa svojim crtežima, a to je onda bila velika fora.

Broj komentara: 6:

Unknown kaže...

Uh, ful je zanimljivo gledati ovaj ekspresionizam ala Kinert. Meni je žao što to nije proizvelo cijelu seriju ilustratora i ilustracija na tu foru jer mi izgleda vrlo autentično, naše. Ovako ispada da ste ti i Kinert jedini na našem području tako tretirali crtež. Volio bi vidjeti još tvojih takvih radova, a i volio bi vidjeti takav grafizam u crtanom filmu. Fali mi da npr. Zlatka ima malo i tih "mračnijih" momenata (barem u crtanom filmu).

Z kaže...

Dobra ideja.

Anonimno kaže...

Da ovaj na drugom skenu, desno gore, nije jugoslavenski Lincoln?

Z kaže...

Onaj crni putokaz prema gore iz kojeg viri smrt? Jok, to je kritika lažnih vrijednosti potrošačkog društa koje su u to vrijeme počele nagrizati samoupravni komunizam, a i šire.

Anonimno kaže...

ViSionarski u svakom pogledu

Anonimno kaže...

pa da kako onda uskladiti svoje vrijednosti sa vrijednostima takvog polusvijeta?