Pretraži ovaj blog

17 listopada, 2009

Lucifer

Sjećate li se Lucifera?
Prvi strip-fanzin u SFRJ, o njemu se dosta pisalo.
Gledam naslovnicu «nultog» broja iz prosinca 1984. Izgleda da sam napravio i logo, ima bačenu sjenu. Crtao sam to u Sisku, «na trgu, plesu il nekoj kavani»… ne sjećam se više.


U to vrijeme često sam odlazio u Sisak, radio sam grafičko-likovnu opremu lista za djecu Kurir. Izdavač je bio Centar za kulturu Sisak, a valjda me tamo uhvatio slikar Milan Milaković – Šero. Pitao me mogu li napraviti izložbu svojih radova u kafe baru Gril. Kafić je bio novi i velik, imao je i terasu, a vlasnik i Šero su htjeli biti promotori kulturnih događanja. Izložba je uspjela, došli su radio i televizija, pa me Šero pitao mogu li dovesti i Julesa Radilovića. Nakon Julesove izložbe navalio je s tim Luciferom...
U nultom broju su bili intervjui sa Radilovićem i Zimonićem, a valjda se to ponovilo i u prvom broju. Nulti je bio fotokopiran, a prvi tiskan. Tisak je obećao platiti vlasnik kafića Gril. Opremu, pripremu i sve ostalo su sredili Vjeko Ivezić i Miljenko Bublić, a Julesov reklamni crtež (kolporter u kostimu vraga koji prodaje Lucifera) se našao na naslovnici. Nacrtao sam tada i drugog Lucifera, ali Šero ga je stavio na zadnju stranu «prvog» broja.
Zaredale su neke promocije i novinski članci, Šero je preko noći postao «zvijezda». Davao je izjave i intervjue, ali Vjeko je primijetio – «Hej, pa skoro sve su drugi napravili, a Šero pobire slavu!» U Sisku nije postojala nikakva strip scena, a Šero baš nije imao puno pojma o stripu…
Hm. Imao sam tada ideju da napravim kraći strip sa tim likom Lucifera, ali odustao sam jer mi je sve to postajalo antipatično.

Sjećam se kako je Kordej rekao Šeri da je moj crtež trebao bit na naslovnoj a Julesov na zadnjoj - «Zime je nacrtao palog anđela, to je pravi Lucifer, a ne ovaj prodavač u kostimu…» - tak nekako je rekao. Kordej je trebao napraviti iduću naslovnicu, to je čak najavljeno u nekim novinama.
Unfortunately, vlasnik kafića Gril iznenada je nesretno poginuo – eksplodirala je plinska peć koju je htio popraviti. Vjeko i Miljenko su pokušali naplatiti tisak i pripremu prvog broja od udovice, ne znam jesu li uspjeli.
Ostavši bez glavnog sponzora, Šero je još neko vrijeme nešto pokušavao. Postoji navodno i «drugi» broj Lucifera, o tome piše Pajo Pakšu na svom blogu - «…a broj dva izašao je na salonu jugoslavenskog stripa u Vinkovcima 1986. godine tako što je Šero išao od jednog do drugog crtača stripa te su mu ovi na licu mjesta crtali, a ovaj je to fotokopirao na papirima u boji te uvezivao u plastični fašcikl i nudijo po nevjerojatno velikoj cijeni, kao to je ograničeni tiraž od svega dva primjerka. Moš mislit. Ja ga nisam kupijo, jer nisam imo para.»

E da, na tom Salonu mene nije bilo, bojkotirao sam ga. U to vrijeme počeo sam podržavati jedan drugi projekt kojeg su isprva također smatrali fanzinom. Dolazio je iz Slavonske Požege i zvao se Patak.
Ali to je već druga priča.
Možda sam trebao napraviti strip sa Luciferom. Preduhitrio bih Vertigo. Naime, nekoliko godina kasnije, u Americi je krenuo Sandman. U nekoj epizodi Dream odlazi u pakao i tamo sreće Lucifera. Plav momak, baš kao ovaj moj, uostalom, takvi su anđeli. Nakon što je Gaiman prestao pisati Sandmana, serija se ugasila. DC-Vertigo je počeo izdavati stripove s epizodnim likovima iz serije, a prvi brojevi Lucifera su krenuli oko 2000. godine…

Broj komentara: 6:

Pajo Pakšu kaže...

ajde da ponovo organiziramo salon stripa u vinkulji, a?

damir kaže...

doljnji lucifer djeluje opako...
slučajnost ili ne danas mi se dvaput zamrznula zimamedia!
drugi put nisam odustao pa sam stigao i do memoara.
prilozi su zanimljivi i zabavni ali kako se pojavljuju jako često ne uspijevam svakom prilogu posvetiti dovoljno vremena.
pozdrav.

Z kaže...

Pajo - Salonom se pokušavam bavit na trećem blogu

Damir - To s Luciferom nije bilo za igrati se. Tri puta sam pisao taj tekst, nema žurbe, naći ćeš vremena.

Unknown kaže...

Sad me zanima hoće li se na blogu Salon pojaviti objašnjenje za bojkotiranje salona '86.

Z kaže...

Trebalo bi, al tamo pokušavam ići kronološki

Anonimno kaže...

Pa taj nas Lucifer i nije neki negativac S obzirom da nam je kao i Prometej (vatru) poklonio svjetlost tj uvid u vlastitu glupost.