Pretraži ovaj blog

09 studenoga, 2009

Sretni kraljević


Knjigu Oscara Wildea ilustrirao sam za dva (tri) izdavača. Prvi put za Mladost ali je ta firma propadala pa su urednici otišli u druge izdavačke kuće. Sa nekima je otišao i Sretni kraljević u Znanje gdje je bio "osnivač" biblioteke STRIBOR.
Zapravo, trebale su to biti dvije knjige, onda se išlo u samo jednu, a sve crno-bijele ilustracije koje sam napravio do tada korištene su u ovoj. Naime, neke nisu bile za priče uz koje jesu, al koga briga, prošlo je dosta vremena od tada.
Uskoro bi trebalo novo izdanje sa starom ali malo osvježenom naslovnicom. -



Drugi put je to bilo desetak godina kasnije za ABC nakladu. Izdavač Mustafa Cero dugo se lomio oko toga pa je odlučio da ipak radim ja, ali u koloru i to samo naslovnu priču, daklem, neka vrst slikovnice. Na kraju je ipak dodao još tri priče za koje sam napravio samo par crno-bijelih vinjeta.
Koristeči kompjuter dobio sam zgodnu patinu na kipu kraljevića s kojeg se ljušti pozlata -




Oscar Wilde ovako završava tu priču -
I, tako su ga bacili na smetlište, gdje je ležao i mrtvi Lastavić.
- Donesi mi dvije najdragocjenije stvari iz tog grada - reče Bog jednome od svojih anđela, a anđeo mu donese olovno srce i mrtvu pticu.
- Ispravno si odabrao - reče Bog - jer u mojem će rajskome vrtu ova mala ptica zauvijek pjevati, a u mojemu zlatnom gradu Sretni će me Kraljević zauvijek slaviti.


Nacrtao sam uz to ovo -


No Cero je bio odlučan da to ne valja. Smetao ga je anđeo, pogotovo anđelovo lice. Mustafa je vjernik, musliman, i tek kasnije sam, obilazeći istok, shvatio da u islamu nema figuracije u likovnosti kad su u pitanju religijske stvari.
Cero je rekao - "Izgleda pre obično, banalno, kao da je to crtao Junaković." To mi je zazvučalo uvredljivo iako nisam imao pojma što mu znači ono "Junaković".
U svakom slučaju, nešto sam morao učiniti. Upotrijebio sam "radial blur" filter u fotošopu (bilo je to 2001., trebalo mu je skoro tri sata da obavi tu operaciju) pa je anđeo postao imaginarniji.
Ta je verzija prošla, a ako slučajno imate tu knjigu, tek ovdje možete vidjeti kakve boje sam koristio. U knjizi je sve pretamno i preobojeno. Naime, Mustafa je u tiskari stalno inzistirao da dodaju još i još boje...

3 komentara:

Anonimno kaže...

Je, pa u islamu sigurno nema bljedunjavosti... Sviđa mi se ovaj imaginarni anđeo

Anonimno kaže...

meni se svidjaju obje verzije kao i zavrsetak price.

Anonimno kaže...

Ova knjiga mi je lektira i gledao slike i naišao na ovu stranicu i vidio da su to slike iz moje knjige, jedino mi je žao što u hrvatsku verziju knjige nisu stavili ovu prvu verziju slike anđela. Slike su odlične! Pozdarav